Artikkelit

O´Sensei Richard Kim

1917-2001

Suureksi surukseni minun täytyy ilmoittaa teille, että O’Sensei Richard Kim, 10. Dan, Hanshi, nukkui pois 8. marraskuuta 2001. Hän oli kuollessaan 83-vuotias. Taistelulajien maailma menetti taas yhden suuren mestarin, ja ehkä viimeisen linkkinsä menneisyyden mestareihin.

Puhuessaan mestari Kimistä on vaikea päättää, mistä aloittaa. Puhuako hänestä soturina, tiedemiehenä, akateemikkona, pappina, runoilijana vai filosofina? Hänen kaltaistaan kulttuurien välistä ”siltaa” tullaan tuskin koskaan näkemään.

Kun minua pyydettiin muutama vuosi sitten kuvailemaan O’Senseitä, vastasin hänen olevan herrasmies ja tiedemies. Näin hänet muistan. Toiset saattavat pystyä paremmin keskustelemaan hänen elämästään ja historiastaan, itse voin kertoa vain henkilökohtaisia muistoja hänestä.

Alunperin aloitin kirjeenvaihdon O’Sensein kanssa 1980-luvun puolivälissä koskien tiettyjä näkökulmia karaten historiasta, katan alkuperästä, bunkaista jne. O-Sensei vastaili ystävällisesti lopulta kutsui minut kansainväliselle leirilleen Kanadaan.

Organisaationsa ulkopuolella O-Sensei tunnettiin ehkä eniten teoksistaan ”The Weaponless Warriors”, ”The Classical Man” sekä ”Kobudo – Okinawan Weapons Series 1-3” -sarjastaan. Hänen kolumniaan ”The Classical Man” julkaistiin vuosi Karate Illustrated -lehdessä, kuten muitakin hänen lukemattomia artikkeleitaan lukuisissa muissa lehdissä. Mikään edeltävistä asioista ei kuitenkaan valmistanut minua hänen ensimmäistä oppituntiaan varten! Se oli kuin olisi hypnnyt lastentarhasta suoraan yliopistoon

O’Sensein tietojen ja kokemusten syvyys ja laajuus oli uskomaton! Myöhemmin kysyin häneltä, miksei hän ollut laittanut tätä kaikkea tietoa kirjoihinsa ja artikkeleihinsa. O-Sensei selitti, että perinteisen opetusmenetelmän mukaan kiinnostuneen oppilaan tulee ottaa seuraava askel itse, koska vain ”interaktiivinen opetus” voi tuottaa tuloksia ja tällainen opetustapa on itseasiassa siihen tarkoitettu.

Domo arigato gozaimasu, O’Sensei.
André Lafond